Přeskočit na hlavní obsah

Raz, dva, tři, teď!

Odpočítávání a střih. Dnes už asi většina lidí ví nebo alespoň tuší, že náš svět se jedním okamžikem naprosto změnil. Nadlouho.

Bude-li vůbec.

24. únor 2022 je datum, na které nikdy nezapomeneme. Kdysi ten den začínala v Praze Matějská pouť. Letos začala válka na Ukrajině, kterou napadlo Putinovo Rusko. Ale není to jen Ukrajina, proti komu Putin směřoval svůj výpad. Zasáhl i nás, náš svět, naše jistoty, naši budoucnost.

Měli jsme všechno a bylo nám to často málo, protože jsme si to neuvědomovali nebo si to nechtěli připustit. V mnoha ohledech zažijeme krok zpátky, možná i několik. Ekonomický dopad je jistý, politicky se budeme vracet do období studené války, luxus pustit do našeho světa proti němu cílené dezinformace si proto asi nebudeme moct hned tak dovolit a utrpí tak svoboda slova. Bude to často bolet a nebude se nám to mnohdy líbit.

Ale v mnoha ohledech jsme už v tuto chvíli udělali několik kroků vpřed.

Někdo ztratil poslední iluze a jiný se zbavil sebeklamu, s nímž nahlížel na Putinovo Rusko.

Obnažili se naplno ti, kdož k těm iluzím i sebeklamu napomáhali.

Stmelila se Evropa i NATO.

Objevila se obrovská vlna solidarity s lidmi z Ukrajiny, s Ukrajinou.

Myslíme na uprchlíky i na jejich zvířata, pomáháme jim.

Začínáme si uvědomovat, že to není otázka pár stovek či tisícovek lidí a pár dnů, možná týdnů. Vidíme, že pomoc bude potřebovat mnohem víc lidí a že to potrvá dlouho a začínáme se na to připravovat.

Je draho. Draho bylo už před napadením Ukrajiny. Jedním z důvodem je to, že se Putin na tuto válku chystal dlouhodobě i tím, že Gazprom před letošní zimou nenaplnil zásobníky plynem a zvedl tak ceny energií. Následně se pak zdražilo všechno a nejspíš se zdražovat bude, protože cena energií poroste dál, roste cena pohonných hmot.

Jsou lidé, na které to dopadá opravdu hodně, a přesto pomáhají těm, kteří jsou na tom ještě hůř. Jsou lidé, kteří pomáhat nemohou, i když by rádi, protože by sami potřebovali pomoc. A jsou lidé, kteří říkají, co je mi do nich, mně také nikdy nikdo nepomohl, nepomůže. Naštěstí těch prvních je většina. Je jasné, že pomoc uprchlíkům z Ukrajiny na nich nemůže ležet trvale, že bude muset pomoct stát i Evropská unie.

Ale pomáhat lze i jinak. Slovem, radou, jak se co nejlépe a nejdříve orientovat v našich zvyklostech, přijetím ukrajinských dětí do škol a přijetím všech lidí, kteří jsou kvůli jimi nezaviněné válce, dočasně bez domova, do běžného života v rámci místních komunit.

Taky bychom neměli zapomenout, že každý Rus není příznivec a zastánce Putina. Že mnozí Rusové žijí u nás právě proto, že jeho sympatizanti nejsou a že za jeho agresi nemohou. A rozhodně za ni nemohou rusky mluvící děti, ať už jejich rodiče mají jakékoli mínění.

Náš svět se na dlouho změnil, i když navenek to tak ani nevypadá. Stále můžeme jít do kina, jet či letět skoro kamkoli na dovolenou, povídat si s přáteli skoro na celém světě. Pro nás starší se možná změnil napořád, protože získat znovu důvěru k Rusku bude trvat hodně dlouho, až bude po všem.

Až bude po všem…

Nikdo nedokáže říct dopředu, kdy a jak to bude a co bude, protože to „co bude“ máme ve svých rukou my.

Nevěřím v to, že naše (ne)budoucnost je v rukách jednoho člověka s vyšinutou myslí.

To on budoucnost nemá.

Na rozdíl od nás.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vidět z lícu

 S končícím létem obvykle trochu ožívám a tak snad právě tento fakt mě donutil, můj milý anděli, abych s Tebou nemluvila jen v duchu. Jako obvykle, jako už dlouho. Totiž, jde o jednu paní, o jednu starší paní, se kterou jsem včera na fb viděla rozhovor. Paní byla účastnicí demonstrace na Václaváku, kterou svolal populista (a nácek) Rajchl, a na tu demonstraci přijela, protože naše vláda se prý chová k lidem hrozně. Šidí je a nepomáhá jim. Například její syn, je to prostě chudák. Má tři děti, hypotéku na dům a nedostal přídavky na děti ani žádné příspěvky.  Paní byla upřímně rozhořčená - a já nakonec také. Její syn má tři děti, pravděpodobně zdravé, protože kdyby nebyly, paní by to jistě zmínila. Tři zdravé děti, to je přece dar a požehnání. Kolik lidí jen děti mít nemůže, nebo je má postižené či vážně nemocné.  Její syn platí hypotéku, to znamená, že má s těmi dětmi kde bydlet. Že měl na začátek té stavby pozemek i nějaké finanční prostředky, že měl dost energie, sil a chuti pustit se

Víc než farářka

 Před pár dny vyšel rozhovor s Viktorií, výjimečnou farářkou Církve československé husitské. Viktorie se v něm otevřeně přiznává k tomu, že po letech nejasností našla sama sebe ve vztahu se ženou. Toto přiznání vzbudilo poměrně velký rozruch i mezi lidmi, kteří nejsou věřící a kteří náhle mávají tvrzením, že Viktorie se provinila proti Bibli, protože tam je homosexuální styk označen za hřích. Jenže já to vidím jinak, můj milý anděli. Farářka Viktorie dala svou otevřeností církvi velkou šanci. Věřící i nevěřící se ve svém protestu a odporu odvolávají na Bibli, ale co je to Bible? Bible je soubor vybraných textů, které se kdysi komusi (rozuměj vznikající mocenské církvi) hodily tzv. do krámu. A ty, které se církvi nehodily, ty jaksi zmizely. Ostatně, všechny ty texty nepsal Bůh, ale psali je lidé. A můžeme se jen dohadovat, jak bedlivě Bohu naslouchali a zda mu skutečně dobře rozuměli. Můj milý anděli, já věřím tomu, že Bůh stvořil všechny lidi. Stvořil tedy i homosexuály. Jsou také jeho

Láska a nenávist

  Můj milý anděli, už několik dní cítím smutek. Na facebooku člověka, kterého vážím, jsem četla něco hrozného. A nejen to. Představ si, oni to lajkovali lidé, kterých si také vážím a mám je ráda. Na té zdi byly omezené komentáře, tak jsem svou připomínku napsala na jiné místo, ale ona úplně zapadla. Celou dobu přemýšlím, zda na to nemám radši zapomenout, ale ono to nejde. Tak se tu s tebou o to musím podělit, třeba se mi uleví. Tak tedy, na té zdi bylo napsáno velkými písmeny a v barvě Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí! Chápeš to, milý anděli? Opravdu tam stála taková hrůza.  Napsala jsem k tomu někam, kde to bylo povoleno: Když to nejde tam, musím tady. Já si prosím nepřeju, aby Praha zvítězila nad naší vsí ve 2. kole. U nás zvítězil sice těsně Babiš, ale v součtu ho demokratičtí kandidáti zcela převálcovali. A protože ve 2. kole u nás vyhraje Pavel, pak by v Praze musel vyhrát Babiš, a to si nikdo z nás jistě nepřeje. Ten výkřik je sice vtipný, ale jen na první dobrou.